Search

Cursus opgehaald: 109

Ontspanningsoefeningen

Omschrijving

Ontspanning lijkt een heel vanzelfsprekende zaak te zijn. Toch is dat niet zo. Als mens zijn wij vaak zoekende naar de balans tussen inspanning en ontspanning. Zeker bij ziekte, waarbij er vaak sprake is van onrust, angst, pijn en slapeloosheid. En juist rust en ontspanning nodig zijn voor het herstel, of in de palliatieve fase, voor een zo hoogst mogelijk welbevinden.

Deze cursus gaat over het toepassen van ontspanningsoefeningen als complementaire zorginterventie in de palliatieve zorg. Naast het opdoen van theoretische kennis, de fysiologie, het werkingsmechanisme van ontspanning en de vele onderzoeken die er op dit gebied hun werking hebben bewezen, zal je vooral ook zelf ervaren wat het effect is van de oefeningen en leer en oefen je hoe je deze zelf kunt begeleiden. Je leert hoe je het gebruik van verschillende ontspanningsoefeningen kunt integreren en toepassen als complementaire interventie in de zorgverlening aan je cliënt. De diverse technieken onderscheiden zich in ontspanning via ademhaling, via fysieke activiteit en via cognitieve activiteit (visualisatieoefeningen). Na afloop ken je het werkingsmechanisme van deze oefeningen en weet je bij welke verpleegproblemen welke oefening kan worden ingezet als complementaire zorginterventie en ook welke contra-indicaties er zijn. Tegelijkertijd leer en ervaar je zelf wat deze oefeningen doen als zorgverlener en persoon, en hoe deze kunt inzetten om jezelf te centeren.

Voor wie
Voor zorgverleners die complementaire interventies willen toepassen in de palliatieve zorg aan de cliënt.

Leerdoelen:

  • Na afloop ken je het werkingsmechanisme van deze oefeningen  
  • Je weet bij welke verpleegproblemen welke oefening kan worden ingezet als complementaire zorginterventie en ook welke contra-indicaties er zijn.
  • Je leert en ervaart wat meditatie en ontspanning met jou doet als zorgverlener en persoon.
  • Je leert hoe je deze technieken kunt inzetten voor jezelf, om jezelf te centreren. Dit is een voorwaarde voor het toepassen van deze interventies. Alleen vanuit een gecenterde houding en juiste afstemming met de cliënt, kun je deze oefeningen toepassen.

De docent
Ilse Verloove is verpleegkundige en natuurgeneeskundig therapeut. Ilse is trainer van scholingen op het gebied van complementaire zorg en coach voor zorgprofessionals. (www.ilseverloove.nl).

Inschrijven voor de cursus
Ben je geinteresserd in het volgen van deze cursus? Geef je dan nu op via info@scholingdichtbij.nl
Zodra wij voldoende aanmeldingen hebben plannen wij de cursusdag samen met de deelnemers. 

Praktische info

Rating: Nog geen beoordelingen
Thema: Complementaire zorg
Lesvorm: Klassikale les
Accreditatiepunten: 6
Kosten: € 130,00
Leden Coöperatie Dichtbij: € 97,50
Klassikaal
Data en locatiegegevens klassikale lessen ontspanningsoefeningen